Više o prvom međunarodnom energetsko-gospodarskom forumu
Temeljne informacije

A) Platforma Energetsko-gospodarskog foruma : Europska unija –Rusija

1.Institut za europske i globalizacijske studije – Split pokreće Energetsko - gospodarski forum : Europska unija -Rusija .Skraćeno :EGF:EU-RUS .
2
.Filozofija Foruma je dijalog aktera različitih civilizacijskih i kulturnih krugova koji se temelji na promišljanju energetskih politika , gospodarske suradnje i „igre razmjene“ na relaciji Republika Hrvatska - Europska unija – Rusija – Jugoistočna Europa /zapadni Balkan.
3
. Forum je komunikacijsko okupljalište teoretičara i praktičara iz područja energetike i ekonomije , poznavatelja energetskih i ekonomskih politika u Republici Hrvatskoj , Europskoj uniji i Rusiji, zapadnom Balkanu . Forum također okuplja stručnjake državnih institucija , agencija i financijskih institucija.
4.
Cilj Foruma je slobodna rasprava ,razmjena ideja , zagovor dijaloga i poslovne suradnje Zapada (EU ) i Istoka ( Rusija ) i zemalja zapadnog Balkana , te promišljanje energetskih politika na tragu zajedničkih interesa .
5
.Forum , sa svojim prijedlozima i inicijativama ,može biti poticajan pri izradi analiza i strategija , te predlaganju politika ,koje bi dovele do povećanja transparentnosti , izgradnje međusobnog povjerenja ,stabilne energetske suradnje Republike Hrvatske , Europske unije i Rusije .

B) Prvi međunarodni energetski Forum Izazovi i mogućnosti u sferi energetike u Jugoistočnoj Europi Split, 28. rujna 2017.

1. Ideja prvog međunarodnog energetskog znanstveno-poslovnog Foruma u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije , partnera i sponzora
Međunarodni energetski forum Izazovi i mogućnosti u sferi energetike u Jugoistočnoj Europi planira se kao skup znanstvenika i poduzetnika s ciljem organizacije otvorene rasprave oko sadašnje situacije u sferi energetike u Europi.
• Sadašnja je situacija u energetici pod utjecajem globalnih svjetskih trendova, odnosa Europske unije i Rusije , te preslikavanja tih odnosa u prostor Jugoistočne Europe. Riječ je o geopolitičkoj dimenziji diskursa o energetici.
Ideja Foruma je rasprava i o mogućnostima ulaganja , poslovanja u Republici Hrvatskoj, uspostavljanju novih znanstvenih i poslovnih kontakata na međunarodnoj razini , u duhu dijaloga ,tolerancije u međunarodnim odnosima, znanstvene i poslovne/poduzetničke etike.
• Ovo je prvi međunarodni energetski forum u organizaciji Instituta za Europske i globalizacijske studije, koji će se svake godine u mjesecu rujnu održavati u Splitu ,Republika Hrvatska. Ideja je da na dugi rok postane prepoznatljiv u međunarodnoj zajednici.

2. Tri panela - Europa ,globalni trendovi i izazovi u energetici u 21.stoljeću  Stanje sektora energetike u Jugoistočnoj Europi - Mogućnosti investiranja i poslovanja u Republici Hrvatskoj u području energetike

3. Metodologija rada Foruma / konferencije3.1.U svakom panelu sudjelovat će barem jedan stručnjak (praktičar) iz poslovne sfere (energetika) , te eksperti iz međunarodnih akademskih krugova .Smisao je uspostavljanje dijaloga znanstvene i poslovne zajednice u sferi energetike.